16 Ιουνίου 1994 Παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Η Βουλή, με ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραπέμπει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με καταγγελίες του υπαλλήλου του ΟΤΕ Χρήστου Μαυρίκη, ο οποίος τις διενεργούσε κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη.

«Η Βουλή αποφάσισε χθες την παραπομπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για πέντε κατηγορίες που αφορούν στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Από το αποτέλεσμα εξάγεται ότι τρεις ως δεκατρείς βουλευτές των δύο κομμάτων δεν ψήφισαν τις επιμέρους κατηγορίες, με μεγαλύτερη διαρροή –των δεκατριών ψήφων– για το αδίκημα της παρασιώπησης εγκλήματος και –δέκα ψήφων– για το αδίκημα της παραβάσεως του νόμου περί ευθύνης υπουργών.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Μάιο του 1993 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Μαυρίκη σε βάρος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτή τη φορά ο τότε πρωθυπουργός και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Ιούλιο του 1993, δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι συνομιλίες παρακολουθούνταν, υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και το πόρισμα των ανακριτών δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 1993, ενώ η Ν.Δ. έχει ήδη απολέσει την εξουσία. Τον Ιανουάριο του 1994 οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή. Μετά το πόρισμα της προανακριτικής ακολούθησαν οι παραπομπές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στις 16 Ιουνίου 1994, η Βουλή παρέπεμψε ως «υποκλοπέα» μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς τους πιθανούς συνενόχους του για πέντε αδικήματα με 164 υπέρ, 6 κατά και 5 «παρών», αλλά με απόντες τους βουλευτές της Ν.Δ. Τον Νοέμβριο του 1994, το δικαστήριο παραπέμπει τα μη πολιτικά πρόσωπα και στις 16 Ιανουαρίου 1995, ο Α. Παπανδρέου ζητεί από τη Βουλή την αναστολή των ποινικών διώξεων. Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Εβερτ ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μη δοθεί η εντύπωση του συμψηφισμού. Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας οδηγούν στην αναστολή των διώξεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των συνεργατών του.