10 σοφές ρήσεις του Ίρβιν Γιάλομ

Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι αμερικανός ψυχίατρος, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική. Ευρύτερα γνωστός είναι για το λογοτεχνικό του έργο, που αποτελεί προέκταση του επιστημονικού έργου του.

Ο Ίρβιν Ντέιβιντ Γιάλομ γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1931 στην Ουάσινγκτον, από ρωσοεβραίους γονείς, που διατηρούσαν μανάβικο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον κι έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο Νοσοκομείο Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης και στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2345

© SanSimera.gr

Κάθε άνθρωπος πρέπει να επιλέγει πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει.

Είναι πιο εύκολο, πολύ πιο εύκολο, να υπακούς έναν άλλο παρά να ορίζεις εσύ τον εαυτό σου.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά περιέργεια για τον εαυτό τους, αυτό είναι πάντα κακό σημάδι.

Ο άνθρωπος δεν επιλέγει συνειδητά τους στόχους του, οι στόχοι μας είναι ατυχήματα της ιστορίας.

Ο έρωτας δεν είναι μόνο μια σπίθα πάθους ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ερωτεύεσαι και στο ν’ αγαπάς. Το νόημα είναι να αγαπάς, όχι να ερωτεύεσαι

Ονειρεύομαι μια αγάπη που είναι κάτι περισσότερο από δύο ανθρώπους που η μόνη τους επιθυμία είναι να κατέχουν ο ένας τον άλλον.

Περισσότερο απ΄ τον θάνατο αυτό που φοβόμαστε είναι η απόλυτη απομάκρυνση που τον συνοδεύει.

Το άγχος του θανάτου είναι η μήτρα όλων των θρησκειών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να μετριάσουν τη θλίψη της θνητότητάς μας

Περισσότερο ερωτευόμαστε τον ίδιο τον πόθο από το αντικείμενό του.

Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι.