0 Χοσέ Καρέρας: Η μάχη με τη λευχαιμία με έκανε καλύτερο άνθρωπο

Συγκαταλέγεται, δικαίως, ανάμεσα στους τρεις σημαντικότερους τενόρους όλων των εποχών. Έχει ερμηνεύσει μοναδικά τους διασημότερους οπερατικούς ρόλους, έχει πρωταγωνιστήσει στις πιο λαμπρές λυρικές σκηνές του κόσμου, έχει συγκινήσει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πώς να χωρέσει η καριέρα του Χοσέ Καρέρας μέσα σε λίγες μόνον λέξεις;

Ευδιάθετος αλλά και φανερά συγκινημένος για την ολοκλήρωση της σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής του, χορτασμένος αλλά και ισόβιος εραστής της τέχνης του, εμβληματικός αλλά και ιδιαίτερα ευγενής και προσιτός, ο κορυφαίος τενόρος μίλησε στο ethnos.gr για τις μεγάλες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της ζωής του, την αρχή και το τέλος της καριέρας του που πλησιάζει αλλά και για τα γεγονότα εκείνα που τον σημάδεψαν και άλλαξαν ριζικά τη στάση του απέναντι στη ζωή.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν μεγάλο καλλιτέχνη να πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση;

Ξεκίνησα την καριέρα μου πριν μισό αιώνα! Στις 8 Ιανουαρίου του 2020 συμπληρώνω 50 χρόνια επαγγελματικής πορείας οπότε θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθώ. Βεβαίως είναι δύσκολο όλο αυτό. Ήδη νιώθω μελαγχολικά τον τελευταίο καιρό κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή. Σε καθετί όμως υπάρχει ένα τέλος.

Κοιτάζοντας πίσω, όλη αυτή την τεράστια και εξαιρετικά επιτυχημένη μουσική διαδρομή που έχετε διαγράψει, νιώθετε ότι έχει εκπληρώσει όλα τα καλλιτεχνικά σας όνειρα;

Δεν θέλω να ακουστώ πολύ σίγουρος για τον εαυτό μου αλλά δεν έχω παράπονο. Κέρδισα τόσα πολλά υπέροχα πράγματα κατά την διάρκεια αυτού του «ταξιδιού». Θα ήμουν αχάριστος να ζητήσω κάτι περισσότερο. Και τα περισσότερα ανεκτίμητα «δώρα» θα πήρα από το κοινό μου.

Αν σάς ζητούσα να επιλέξετε τις πιο λαμπρές στιγμές της μουσικής σας σταδιοδρομίας ποιες θα ήταν αυτές;

Υπάρχουν στιγμές οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για μένα και για την καριέρα μου. Σε αυτές θα έβαζα την πρώτη μου εμφάνιση στην Όπερα της Βαρκελώνης, το 1970, με τη «Νόρμα» και το ντεμπούτο μου στη Σκάλα του Μιλάνου, το 1975.

Πιστεύετε πως γεννηθήκατε με την μουσική μέσα σας ή πως είχατε ένα ταλέντο το οποίο καταφέρατε να αναπτύξετε χάρη στην επίμονη και σκληρή δουλειά σας;

Νιώθω πραγματικά τυχερός και προνομιούχος. Γεννήθηκα πράγματι με ένα ταλέντο αλλά δούλεψα σκληρά και με μεγάλη πειθαρχεία. Το ταλέντο, το ένστικτο και η αυτοβελτίωση αποτελούν για μένα, τα μυστικά της επιτυχίας μου.

ΠΗΓΗ ETHNOS.GR