ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσκοπικό «χαστούκι» εν μέσω της «θύελλας» για τα ρουσφέτια

0
7

Προβάδισμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis – Ο σάλος από τις μετατάξεις και τους διορισμούς στη Βουλή επιδεινώνει το ήδη βαρύ κλίμα στο κυβερνών κόμμα που παρακολουθεί ανήμπορο τις εξελίξεις

«Ενός κακού, μύρια έπονται»! Πριν ακόμα ξεπεραστεί το σοκ των ευρωεκλογών, μία σειρά λαθών ενέτεινε την παγωμάρα και την εσωστρέφεια που έχει κατακυριεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο ψύχραιμος Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιασμένος από την λαϊκή ετυμηγορία που προέκυψε από τις ευρωκάλπες, φαίνεται να έχει χάσει τον βηματισμό του. Μοιάζει ανήμπορος να ελέγξει την ελεύθερη πτώση, στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο σάλος που προκλήθηκε από τις μετατάξεις και τους διορισμούς στη Βουλή έριξε βαριά τη σκιά του, επιδεινώνοντας το ήδη βαρύ κλίμα. Επιπλέον, αρκετά 24ωρα έχουν περάσει, χωρίς το Μέγαρο Μαξίμου να αρθρώνει μία ξεκάθαρη εναλλακτική στρατηγική, ένα διαφορετικό πολιτικό αφήγημα, με το οποίο να οδηγηθεί στη μάχη της 7ης Ιουλίου.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτήν, η ψαλίδα έχει ανοίξει. Πιο συγκεκριμένα, με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία παίρνει 37-42,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 27-32,2%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,2-9,2%, το ΚΚΕ με 3,6-6%, η Χρυσή Αυγή με 3,5-5,9, το ΜΕΡΑ25 με 2,5-4,5% και η Ελληνική Λύση με 1,6-3,4%. Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 46%, 0 Δημήτρης Κουτσούμπας με 36% ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται οι Γιάννης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας με 34%.

Στην φάση αυτή είναι δύσκολο να υποβαθμίσει κανείς το βάθος της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου είναι πλέον ξεκάθαρο και αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ξεφύγει τόσο ο ίδιος, όσο και ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου από την συντριβή των ευρωεκλογών, με άλλα λόγια να μειώσει κάπως τη διαφορά και κυρίως να αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο το δικό του κομματικό ποσοστό.

protothema