Συνταγματική αναθεώρηση: Η ΝΔ είπε ναι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για δημοψηφίσματα

Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σφράγισε απόψε με την ομιλία του την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει δεκτή την πρόταση του Kινήματος Aλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στο τελικό κείμενο της πρότασης και ανέφερε ότι η κίνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας γίνεται στο πλαίσιο του διαβουλευτικού πνεύματος που είχε επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Η δική μας πρόταση θα εμπεριέχει όρους και περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος αυτού. Ορισμένα ζητήματα εξ ορισμού δεν μπορούν να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Για παράδειγμα ζητήματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων που θα υποβάλλονται» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας.

Η αποδοχή της πρότασης από τη Ν.Δ καθιστά εφικτό τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμα ο αριθμός των υπογραφών που θα απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει 500.000 υπογραφές πολιτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 100.000 υπογραφές.

Όσον αφορά το άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε λάθος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ως μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. “Η προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ορθή επιλογή σε μια Προεδρευομένη Δημοκρατία”.