Μεταναστευτικό: Το παρασκήνιο της δήλωσης Μηταράκη που «πάγωσε» το Μαξίμου

Μία τελευταία ευκαιρία επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου για το μεταναστευτικό, με την απόφαση να μην προχωρήσουν οι επιτάξεις για διάστημα μίας εβδομάδας. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, συνοδεύτηκε από ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, καθώς διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη ότι οι επιτάξεις δεν «παγώνουν», όπως φάνηκε να δηλώνει αρχικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αιφνιδιάζοντας άπαντες.

Τι ακριβώς συνέβη; Η λέξη «παγώνουν» ουσιαστικά… πάγωσε το Μαξίμου, καθώς με επικοινωνιακούς όρους ακυρωνόταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην κατασκευή των κλειστών κέντρων και στην εφαρμογή του σχεδίου της. Να κάνει, δηλαδή, ένα πισωγύρισμα κι ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις δείχνουν να κάμπτονται και το κλίμα να βελτιώνεται, όπως διαπιστώθηκε από την ομιλία του κ. Μηταράκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε «γαλάζιους» πολιτευτές την Κυριακή.

«Από την πλευρά μας βεβαιώνεται πως όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών», έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως «τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση».

Φαίνεται πάντως ότι η φωτιά στο εσωτερικό της κυβέρνησης έσβησε εν τη γενέσει της, καθώς κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newsit.gr δεν αμφισβητούσαν ούτε τις προθέσεις ούτε το έργο του κ. Μηταράκη. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διαμηνύει στους τοπικούς φορείς – ιδιαίτερα στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη – ότι έχουν πλέον μία εβδομάδα προθεσμία για να υποδείξουν άλλους χώρους στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους, ας καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αν έχουν», έλεγε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά με βάση το αρχικό της σχέδιο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, εξάλλου, ο κ. Μηταράκης αναμένεται να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, καθώς η προηγούμενη συνάντησή τους είχε ματαιωθεί λόγω της αιφνιδιαστικής έκδοσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επιτάξεις, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για το κλείσιμο των υπαρχουσών ανοικτών δομών. Με τις κινήσεις αυτές, η κυβέρνηση επιδιώκει έτσι ν’ απαντήσει εμπράκτως στις αιτιάσεις ότι αρνείται το διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους φέρνει προ τετελεσμένων.

newsit