Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας -Μητσοτάκης: Θα προταθεί πρόσωπο ευρείας συναίνεσης

Πρόσωπο ευρείας συναίνεσης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει» ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε ένα στίγμα των απόψεων που έχει όσον αφορά το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει για το προεδρικό θώκο και ανέφερε ότι παρά την διάταξη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για εκλογή και με 151 βουλευτές, ο στόχος της θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, άρα ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Η σχετική φράση ήταν πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Ως γνωστόν, η ΝΔ έχει προτείνει την διεξαγωγή πέντε ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, με τις ακόλουθες κατά σειρά πλειοψηφίες: 200, 200, 180, 151, σχετική πλειοψηφία.
Τι σημαίνει η αναφορά Μητσοτάκη για ευρύτερη συναίνεση

Η αναφορά του αυτή του πρωθυπουργού πιθανόν βγάζει από το κάδρο των προτάσεων του πρόσωπα που έχουν αμιγώς κομματικό στίγμα ή προέρχονται ευθέως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανοίγει την βεντάλια για πρόσωπα υπερκομματικά ή για πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς.
Πηγή: iefimerida.gr