Βόμβα στις συντάξεις: Ξεχάστε τα 200 ευρώ!

Μεγάλη ανατροπή!

Οι προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, για αυξήσεις στις συντάξεις, έρχονται να διαψευστούν από το νέο Ασφαλιστικό.

Μικρότερες οι αυξήσεις στις συντάξεις, από όσες περιμένουν οι συνταξιούχοι, φέρνει η η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι χαμηλότερες μετά την εφαρμογή του νόμου.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να δηλώνει πως έρχονται σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, ειδικά σε αυτούς που έχουν ασφαλισμένο χρόνο πάνω από τα 30 έτη, αλλά αυτή δεν προκύπτει από την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανεβάζει το επιπλέον κόστος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα μόλις 80 εκατ. επιπλέον για το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει μεταξύ των σημαντικές αλλαγές και αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όπως προαναφέρθηκε στην σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το ποσό είναι μόλις 80 εκατ. για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και ανεβαίνει στα 220 εκατ. το 2023.

Συντάξεις αυξήσεις

Αντίθετα δημοσιονομικά ουδέτερο είναι το αποτέλεσμα για τις εισφορές των 1,44 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το τρέχον έτος, το κόστος ανέρχεται σε μόλις 79 εκατ. ευρώ. Το 2023, το κόστος εκτιμάται σε 222 εκατ. ευρώ και προφανώς μεγαλώνει με την πάροδο των ετών, όσο αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλήρης εικόνα βέβαια θα φανεί με τη δημοσιοποίηση και της αναλογιστικής μελέτης.

Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%.

Το νέο ασφαλιστικό υιοθετεί σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και εφάπαξ.

Επιπλέον, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, επιστροφή των περικοπών του 2016 σε επικουρικές, νέο ενιαίο πλαίσιο απονομής εφάπαξ σε όλους τους ασφαλισμένους, κατάργηση της διπλής εισφοράς για εργαζομένους με μπλοκάκι, καθώς και μείωση της παρακράτησης ή της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται.