Το όραμα για τη νέα Τούμπα

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκπλήρωση ενός ονείρου της διοίκησης του ΠΑΟΚ αλλά φυσικά και του κόσμου του δικεφάλου του Βορρά έχει ξεκινήσει πλέον για τα καλά. Ο δρόμος άνοιξε για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, με το πράσινο φως που άναψε από την κυβέρνηση για την διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και στον ΠΑΟΚ πλέον σχεδιάζουν την δημιουργία ενός γηπέδου-στολίδι για την ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ένα όνειρο δεκάδων ετών, το οποίο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να πάρει τον δρόμο του. Και φυσικά, για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η ενεργοποίηση του Ιβάν Σαββίδη, τόσο αναφορικά με τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε κάθε κατεύθυνση, όσο και για το οικονομικό σκέλος, το οποίο θα ακολουθήσει και είναι το πιο σημαντικό για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η «νέα Τούμπα» ήταν από τα πρώτα που ήθελε να δημιουργήσει ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που μπήκε στα κοινά του συλλόγου, το όραμά του ήταν η κατασκευή ενός γηπέδου σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα γήπεδο που αξίζει ο ΠΑΟΚ και ο λαός του.

Οι πρώτες σημαντικές επαφές προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2017, όμως το θέμα κόλλησε στην γραφειοκρατία. Τώρα όμως ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δέχθηκε το αίτημα του ΠΑΟΚ για να παραχωρηθεί ο περιβάλλοντας χώρος του γηπέδου (που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την απαρχή των θετικών εξελίξεων. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου (που θεωρείται απαραίτητη για να προχωρήσουν τα σχέδια του νέου γηπέδου), αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης της γραμμής του μετρό.

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση της Γ.Σ. του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για την εκχώρηση της έκτασης σε εταιρεία που θα ιδρυθεί υπό την αιγίδα της ΠΑΕ, έχει ήδη ληφθεί. Από εδώ και πέρα, θα εκδοθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες, η σύμβαση θα πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή, με την ψήφιση νόμου, που θα καλύπτει την επένδυση. Αφού οριστικοποιηθεί και η μετακόμιση της ομάδας στο γειτονικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, συμφωνία που ήδη έχει γίνει, θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Πέρα αυτών, θα πρέπει να γίνει αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους δόμησης. Με βάση τα ισχύοντα στην περιοχή της Τούμπας, επιτρέπεται τα κτίσματα να φτάνουν στα 27 μέτρα ύψος και ο ΠΑΟΚ ζητά να ανέβει λίγο πιο πάνω ο συντελεστής.

Ο ΠΑΟΚ έχει στα χέρια του μια μακέτα, που δημιούργησε η εταιρεία AETER Architects, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το τελικό σχέδιο του νέου γηπέδου. Αυτή η πρόταση είχε ως βάση τη ριζική ανακατασκευή και όχι την κατασκευή από το μηδέν. Θεωρητικά, λοιπόν, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές μέχρι την τελική εικόνα, μέσα από προτάσεις, που θα προκύψουν και από άλλες εταιρίες.

 

Η πρώτη πρόταση, επτά χρόνια πριν

Το 2011 έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η πρόταση για ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Το σχέδιο εκπονήθηκε από την Architecttura visuale, όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η πρόταση περιελάβανε τον συνδυασμό δύο κεντρικών ιδεών. Τη δημιουργία μιας νέας «ΤΟΥΜΠΑΣ» (ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΕ) και την επικάλυψή του με στέγαστρο το σύμβολο του ΠΑΟΚ τον «ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ» (ARCHITETTURA VISUALE, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ). Το γήπεδο χωροθετείται δίπλα στο PAOK SPORTS ARENA. Ο συνδυασμός των δύο ιδεών αποδίδει ένα γήπεδο – χωρόσημο της περιοχής, με ταυτότητα ουσιαστικά πιο κοντά στην ομάδα και τους φιλάθλους του από οποιοδήποτε άλλο γήπεδο, εθνικώς και διεθνώς. Ο γηρολόφος ‘ΤΟΥΜΠΑ’ από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά της η περιοχή της Τούμπας αποτυπώνεται ως κέλυφος του κτιρίου, έχει επισκέψιμη επιφάνεια (πάρκα, δέντρα ΚΤΛ) και εμπεριέχει απο κάτω του εμπορικό κέντρο, υπόγειο πάρκινγκ κτλ. Τις κερκίδες επικαλύπτει το στέγαστρο-σύμβολο, το οποίο θα αντιλαμβάνονται οι φίλαθλοι κατά την διάρκεια των αγώνων από μέσα, αλλά θα είναι εμφανές και από έξω από οποιοδήποτε ψηλό σημείο (πανόραμα, αεροπλάνο κτλ.)

 

Οι πρώτες σκέψεις για μερική ανακατασκευή

Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστέρηση των έργων και να μην χρειαστεί η χρονοβόρα διαδικασία των αδειοδοτήσεων και τον επιχορηγήσεων, αρχικά υπήρξε η σκέψη στον ΠΑΟΚ να γίνει μερική ανακατασκευή των εξεδρών και να μπει ένα σκέπαστρο, που θα περιβάλει το ήδη υπάρχον γήπεδο. Αυτό το σχέδιο βγήκε στην επιφάνεια στα τέλη του 2016 και εκπονήθηκε από την εταιρεία AETER Architects. Αυτό που εντυπωσιάζει από τις φωτογραφίες, που η εταιρία δημοσίευσε, είναι το μεταλλικό στέγαστρο που θα κάλυπτε όλο το γήπεδο, ενώ γενικότερα θα υπήρχε μια εις βάθος ανακαίνιση για ένα γήπεδο, το οποίο χτίστηκε το 1959 και με εξαίρεση τις επεμβάσεις του 2004 και αυτές του 2013 δεν έχει υποστεί την παραμικρή αλλαγή.

 

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαββίδης και το κόστος

Παίρνοντας ρηξικέλευστες αποφάσεις, τον Οκτώβριο του 2017 ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να ξεκινήσει μόνος του την διαδικασία ανακατασκευής του γηπέδου, δίνοντας εντολή να ασχοληθούν σχετικά οι αρμόδιοι φορείς και να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Στόχος ήταν τα έργα να ξεκινήσουν το καλοκαίρι που μας πέρασε, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αφού η κυβέρνηση δεν «έτρεξε» το θέμα.

Υπήρξαν επαφές προκειμένου η εταιρία «Dimand», που είχε αναλάβει όλο το σχέδιο για τη δημιουργία του σταδίου «Καραϊσκάκης», του AEL FC Arena και εσχάτως και της «Αγια Σοφιάς», να είναι εκείνη που θα έχει τον γενικό συντονισμό του project. Θα αναλάβει όλες τις επαφές που χρειάζονται με τους φορείς της Πολιτείας και μαζί με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα αξιολογήσουν τα σχέδια υλοποίησης του γηπέδου που θα προτείνουν διάφορες εταιρίες.

Η εταιρία «Dimand» συνεργάζεται και με την «AETER Architects» που είχε ετοιμάσει μία μακέτα της Τούμπας.

Το συνολικό κόστος της ανακατασκευής της Τούμπας μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η χωρητικότητά του θα «πιάσει» τους 40.000 θεατές.

 

 

Στα πρότυπα της Γερμανίας

Ο Γιενς Κένιννγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας «Lagardère Sports», που αναλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή και το τρόπο λειτουργίας νέων ευρωπαϊκών γηπέδων και στο portfolio της υπάρχουν η «Groupama Arena» της Βουδαπέστης, η «Friends Arena» της Στοκχόλμης και η «Commerzbank Arena» της Φρανκφούρτης, γνωρίζει πολύ καλά το πως μπορεί να ανακατασκευαστεί ένα γήπεδο. Και στις τρεις περιπτώσεις οι νέες Αρένες δημιουργήθηκαν στο χώρο των παλιών γηπέδων κάτι που «κουμπώνει» και με την περίπτωση της Τούμπας. Το ιστορικό «Waldstadion» ήταν χωρητικότητας 24.887 θεατών και η νέα Αρένα που δημιουργήθηκε στη θέση του έφτασε να χωράει 46.010 θεατές, κάτι στο οποίο μπορεί να βασιστεί ο ΠΑΟΚ για να κατασκευάσει το γήπεδο 40.000 θέσεων που επιθυμεί.

 

Ο κόσμος θα αποφασίσει…

Ο λαός του ΠΑΟΚ θα έχει τον πρώτο λόγο για την μορφή που θα πάρει η νέα Τούμπα. Είναι κάτι το οποίο προανήγγειλε ο Γιώργος Σαββίδης και αναμένεται να γίνει κατ’ αυτό τον τρόπο. Να παρουσιαστούν τρεις μακέτες για την μορφή που θα έχει εξωτερικά το γήπεδο του δικεφάλου του Βορρά και ο κόσμος του ΠΑΟΚ να ψηφίσει μέσω του site της ΠΑΕ, πως θέλει να είναι η νέα όψη του.

Στόχος είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα έτσι ώστε με το πέρας των αλλαγών που θα γίνουν από την κυβέρνηση και την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια.

Facebook Comments
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ