Η Μέρκελ στηρίζει Ζάεφ : Μη μείνετε σπίτι στις 30 Σεπτεμβρίου, να πάτε να ψηφίσετε

Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στα Σκόπια σε μια προσπάθεια ενίσχυσης  της προεκλογικής εκστρατείας του Ζόραν Ζάεφ, για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ημέρα επίσκεψης της Καγκελαρίου στα Σκόπια  είναι εορταστική για τη χώρα μια και γιορτάζει την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της. Η Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων να μετάσχουν στο δημοψήφισμα και να μην μείνουν στα σπίτια τους την ημέρα διεξαγωγής τους.

«Κανείς δεν απειλεί τους “Μακεδόνες” πολίτες με απομόνωση. Μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας», είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζάεφ. «Το μέλλον περιλαμβάνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές. Ομως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, στην πρώτη επίσκεψή της στα Σκόπια.

«Υπήρχε μια διαφωνία ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Για αυτό είναι συνυφασμένα το ονοματολογικό και το ζήτημα της ένταξης. Δεν είναι θέμα που σχετίζεται με την κυβέρνηση, αλλά με το γεγονός ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό», σημείωσε η Μέρκελ. «Ο λαός στις 30 Σεπτεμβρίου έχει την ευκαιρία να ψηφίσει αν θέλει να είναι μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που απαιτεί την ίδια στιγμή να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Μην μείνετε σπίτι στις 30 Σεπτεμβρίου, αυτή την ιστορική ημέρα. Αδράξτε την ευκαιρία και πείτε ξεκάθαρα τι μέλλον θέλετε», υπογράμμισε η Μέρκελ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων. Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντήσει τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο των Σκοπίων, απάντησε αρνητικά αλλά συμπλήρωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόφσκι.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ την ευχαρίστησε για την ανοιχτή υποστήριξη της Γερμανίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Facebook Comments
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ