Εκκλησιαστική επικαιρότητα

• Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθές 1η Οκτωβρίου 2018 η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το Ναό του Αγίου Γεωργίου στο άλσος Προμπονά για τον οποίο ερίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα από τις αρχές του 2018 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Ιερώνυμος προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αγωγή κατά του Φαναρίου για το ζήτημα Προμπονά, ζητώντας να ακυρωθεί το συμβόλαιο δωρεάς του Κληροδοτήματος Προμπονά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το συμβόλαιο αποδοχής αυτής της δωρεάς εκ μέρους του Φαναρίου.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σφράγισε τον Ιερό Ναό άλσους Προμπονά και στη συνέχεια ο Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Επίσκοπος Αμορίου κ.Νικηφόρος αποσφράγισε το Ναό και τέλεσε τους χαιρετισμούς στη Θεοτόκο. Το γεγονός βέβαια που οδήγησε την υπόθεση στο ΣτΕ ήταν η δεύτερη σφράγιση του Ναού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η διοικητική αυτή απόφαση του Αθηνών για τη σφράγιση του Ναού στο κτήμα Προμπονά,όπερ και εγένετο από το ΣτΕ με την υπ´αριθμ. 1999 / 2018 απόφασή του, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως του Πατριαρχείου και δίνει το δικαίωμα στη Μονή Βλατάδων να ανοίξει άμεσα τον Ιερό Ναό και τη δυνατότητα να τελεί και πάλι τις ακολουθίες. Η απόφαση αυτή δεν κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναού παρά μόνο την απόφαση σφράγισης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, διότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των αστικών δικαστηρίων. Εκείνο όμως που πρέπει να διευκρινιστεί είναι,ότι ιδιοκτήτης του Ναού του άλσους Προμπονά ούτε ήταν ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με κανένα τρόπο για τον απλούστατο λόγο, ότι ουδέποτε ο αείμνηστος διαθέτης Προμπονάς δεν άφησε την ιδιοκτησία του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και αδιαμφισβήτητος μάρτυρας υπάρχει η διαθήκη του, που αναφέρεται αποκλειστικά στην επιμέλεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών της ανέγερσης του Ναού και μόνο. Είναι λοιπόν επιεικώς αλυσιτελές να αναζητεί ή να διεκδικεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών εμπράγματα δικαιώματα επί του Ναού άλσους Προμπονά, διότι όπως θα έλεγε και ένας νομικός η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει στα χέρια της τίτλους ιδιοκτησίας. Αντίθετα το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να μιλά για ιδιοκτησία, καθώς το συμβόλαιο αποδοχής δωρεάς αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω και η αγωγή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν θα έχει καμία τύχη ειδικά και υπό τη σκιά της ήδη εκδοθείσης αποφάσεως του ΣτΕ. Η στήλη μας από τον Ιούλιο ακόμη προέβλεπε την έκβαση αυτής της διαμάχης και το περιεχόμενο της σημερινής απόφασης του ΣτΕ, που μας επιβεβαίωσε!

• Νέο Μητροπολίτη Λαρίσης θα έχει η Εκκλησία της Ελλάδος την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Βασικοί υποψήφιοι ο Αρχιμ. Αχίλλιος Τσούτσουρας,πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Λαρίσης Ιγνατίου και Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης και ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Ά γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου. Ο π. Αχίλλιος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των Μητροπολιτών, που θέλουν να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του Μακαριστού Ιγνατίου,αφού το ζήτησε από πολλούς πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή. Η υποψηφιότητα του π. Ιερωνύμου,που δεν έχει επίσημα το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα, υποστηρίζεται από τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα,ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους Ιεράρχες όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως όποιον εκλέξει η Ιεραρχία θα τον χειροτονήσει,αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι δεν έχει δώσει χρίσμα στον π. Νικολόπουλο. Σε περίπτωση εκλογής του π. Αχιλλίου θα είναι η πρώτη φορά που θα εκλέγεται διάδοχος ομώνυμος του Αγίου Αχιλλίου! Κυριακή κοντή γιορτή…

•Νέα δεδομένα προκύπτουν από τη νέα απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το Ναό στο άλσος Προμπονά,αφού πλέον θα διαθέτει μετόχιο στην Αθήνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκτός των άλλων δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.

• Ο Μητροπολίτης Περιστερίου μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο αλλά η Ιερά Σύνοδος δεν του αποστέλει επιτροπή ιατρών ενεργοποιώντας το άρθρο του νόμου που ενεργοποίησε σε άλλες περιπτώσεις Μητροπολιτών όπως και στην περίπτωση του πρώην Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνου, που για τραγική ειρωνεία χοροστατεί ακόμη και λειτουργεί στη Μητρόπολή του. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη διοίκηση της Εκκλησίας…

Facebook Comments
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ