«ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ»: Η πληγωμένη Ελλάδα πάντα ανακάμπτει

Συνέντευξη στον ΜΑΚΗ ΚΑΠΑΤΟ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» ιδρύθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας, με σεβασμό στις πολιτισμικές και ιστορικές αξίες της χώρας. Η Γλυκερία Γουρνοπάνου, πρόεδρος της εταιρείας, μιλάει αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και εξηγεί τι είναι αυτό που την ενεργοποίησε προκειμένου να διοργανώσει μια έκθεση με αφορμή τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα.

Η Γλυκερία Γουρνοπάνου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

– Κυρία Γουρνοπάνου, πότε ιδρύθηκε η «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» και ποιος είναι ο στόχος της;

Η ίδρυση της «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» πραγματοποιήθηκε το 2012, μια περίοδος δύσκολων οικονομικών συνθηκών, αλλά με μεγάλη προσπάθεια και θέληση να επιτύχουμε κάτι διαφορετικό. Στόχος της εταιρείας μας είναι να είναι παρούσα και ενεργή σε κάθε ενέργεια που προσανατολίζεται στη διαφύλαξη και στη συνέχεια της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας και παράλληλα σε όλες εκείνες τις προσπάθειες που σκύβουν πάνω από τα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

– Ποια ήταν η αφορμή της ίδρυσης της «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» και πώς μπορέσατε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να παραγάγετε αυτό το σπουδαίο έργο;

Η αφορμή για την ίδρυση και την πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν ο σεβασμός στις πολιτισμικές και ιστορικές αξίες του τόπου μας όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα και η σημασία που πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Για όλους τους συνεργάτες της «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» και για εμένα προσωπικά οι λέξεις «πολιτισμός» και «ιστορία» σημαίνουν πλούτο, ο οποίος θέλουμε να διαφυλαχθεί.

– Για ποιον λόγο δώσατε τόση έμφαση στις γερμανικές θηριωδίες και από πού αντλήσατε αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό;

Η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας, και γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε σε αυτήν τόσο πολύ. Οι έρευνές μας υπήρξαν εκτενείς. Οι φωτογραφίες μας προέρχονται από τα γερμανικά αρχεία. Ασχοληθήκαμε εκτενώς με τις γερμανικές θηριωδίες διότι οδήγησαν πρωτίστως στην απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών, στην κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, στην ηθική καταρράκωση των ανθρώπων και στην καταστροφή των υποδομών και των πολιτιστικών μνημείων της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών. Ωστόσο, αν και πληγωμένη, η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει. Η επικέντρωση λοιπόν σε αυτό το ζήτημα θέλουμε να λειτουργήσει ως πηγή ελπίδας για τη σύγχρονη κοινωνία και να μας απομακρύνει από κάθε αίσθημα παραίτησης και απαισιοδοξίας.

– Η πορεία της «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» χαρακτηρίζεται από αξιόλογες και ουσιαστικές δράσεις. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς όπου το ατομικό συμφέρον κυριαρχεί επί του κοινωνικού και ο άνθρωπος τείνει να αποστασιοποιείται από τα προβλήματα που δεν τον αφορούν και δεν τον αγγίζουν. Η «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» φροντίζει κάθε χρόνο να βρίσκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Πιστεύουμε σθεναρά στην αλληλέγγυα φύση του ανθρώπου και φροντίζουμε να την εκφράζουμε σε αυτές τις περιόδους της οικονομικής δυσπραγίας.

– Διακριτικό στοιχείο της εταιρείας σας είναι η κλεψύδρα. Πείτε μας ποια είναι η σχέση του χρόνου και της μνήμης για εσάς.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μνήμη και ο χρόνος αποτελούν έννοιες αντιστρόφως ανάλογες, καθώς με το πέρασμα του χρόνου οι αναμνήσεις τείνουν να χάνουν τη δύναμή τους. Εμείς όμως θέλουμε η μνήμη, με το πέρασμα του χρόνου, να ενδυναμώνεται, να ενισχύεται και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Εξετάζοντας και διατηρώντας στη μνήμη μας όλα τα γεγονότα του παρελθόντος, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές παρόν και μέλλον. Για εμάς η μνήμη οδηγεί στη συνοχή μας.

– Στις 27 Οκτωβρίου ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ακόμα μία από τις εκθέσεις σας. Πείτε μας δυο λόγια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ… μια εικόνα χίλιες λέξεις», την οποία παρουσιάζουμε στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε φωτογραφικό αφιέρωμα για το ολοκαύτωμα στο Μάτι με τίτλο «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ… ξαναγεννιέμαι». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου. Καλούμε όλο τον κόσμο να ξεναγηθεί στην έκθεση, καθώς η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, Γεώργιο Μαριδάκη, προσφέρουν νερά, τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Ραφήνα

– Για ποιον λόγο πραγματοποιείτε ειδικό αφιέρωμα στο Μάτι;

Πραγματοποιούμε ειδικό αφιέρωμα στο Μάτι για πολλούς λόγους. Πρωτίστως θέλουμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εν μια νυκτί είδαν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα έσοδα από τις φωτογραφίες θα δοθούν στους πληγέντες. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα τρομακτικά αποτελέσματα από τις πυρκαγιές δεν αποτελούν παράλληλη ευθεία με τα αποτελέσματα των γερμανικών θηριωδιών. Κάπου αυτά τα δύο τέμνονται, καθώς για μια ακόμα φορά μιλάμε για παράλογη απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Τα γεγονότα εκείνων των ημερών μάς συγκλόνισαν τόσο πολύ, που δεν θα ήταν δυνατόν να μην ασχοληθούμε με αυτά.

– Είστε μια πολύ δραστήρια γυναίκα. Δεν μπορούμε να μη ρωτήσουμε ποιο είναι το προσωπικό σας κίνητρο.

Η φράση που με χαρακτηρίζει είναι η αρχαία παροιμία «Αι χάριτες γυμναί», δηλαδή να κάνεις χάρες ανιδιοτελώς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεται κανείς πλήρης. Ως πρόεδρος μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, πιστεύω στη σημασία της δοτικότητας, της αλληλεξάρτησης και της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ανθρώπους. Η «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» αποτελεί για εμένα τρόπο έκφρασης όλων εκείνων των αξιών που πιστεύω και πρεσβεύω και στην προσωπική μου ζωή.

Με τον Γιώργο Πατούλη

– Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα μελλοντικά σχέδια της «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ».

Στο μέλλον η «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές της δράσεις. Σκοπεύουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερη βοήθεια σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, για τα παιδιά των οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Στα μελλοντικά μας σχέδια συμπεριλαμβάνονται δράσεις και συνεργασίες οι οποίες θα συμβάλουν στην παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

– Πώς θα μπορούσε κάποιος να συνδράμει στο έργο σας και να συνεργαστεί με την εταιρεία σας;

Είμαστε μια εταιρεία η οποία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με κάθε ιδιώτη και φορέα που ενστερνίζεται τις ίδιες αξίες με εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με όποιον απευθύνεται σε εμάς και να εξετάζουμε νέες ιδέες και προοπτικές συνεργασίας. Φροντίζουμε να είμαστε σε συνεχή αναζήτηση ατόμων τα οποία έχουν κοινωνικές αξίες, ευαισθησία και θέληση για προσφορά.

Facebook Comments
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ